Πολιτική καταπολέμησης όχλησης από κουνούπια στον Ν. Θεσσαλονίκης

Πολιτική καταπολέμησης όχλησης από κουνούπια στον Ν. Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 2120/14.07.09

Προς Υπουργούς:

- ΕΣΔΔΑ και Δημόσιας Τάξης

- Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται ειδικοί ψεκασμοί για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, τόσο στη δυτική, όσο και στην ανατολική πλευρά του νομού.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη δυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς οι μεγάλες εκτάσεις ορυζώνων επιβαρύνουν την κατάσταση.

Το συνολικό ποσό των οφειλών των Δήμων απέναντι στις εταιρείες που αναλαμβάνουν το πρόγραμμα ψεκασμών κατά των κουνουπιών, εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό που αφορά χρέη των τελευταίων τριών - τεσσάρων ετών.

Στην υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και σε τοπικό επίπεδο ο εκάστοτε Δήμος του Νομού που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ωστόσο, 14 δήμοι του νομού, τόσο στη δυτική,  όσο και στην ανατολική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο οικονομικό σκέλος του προγράμματος. Ιδιαίτερα οι Δήμοι Αγ. Αθανασίου, Εχεδώρου, Χαλάστρας, Χαλκηδόνας, Κουφαλίων, Αξιού στη δυτική πλευρά όπου και το πρόβλημα είναι πιο έντονο, έρχονται αντιμέτωποι με κονδύλι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή το κόστος είναι σαφώς μικρότερο αγγίζοντας τις 250.000 ευρώ για τους δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας, Μίκρας, Επανομής, Μηχανιώνας, Βασιλικών και Πανοράματος.

 Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα ψεκασμών των Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης κατά της όχλησης των κουνουπιών;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καλυφθούν τα έως τώρα  χρέη απέναντι στις ανάδοχες εταιρείες ψεκασμού και αν υπάρχει η δυνατότητα το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος αυτό του ψεκασμού κατά των κουνουπιών;

Απαντήσεις Υπουργείων